Laat geen criminelen toe in uw bedrijfspand

U heeft een leeg bedrijfspand dat u eigenlijk wel wilt verhuren. Maar hoe weet u dat de huurder te goeder trouw is? U wilt geen criminele activiteiten in uw gebouw, dat uw pand beschadigd raakt of erger: dat u veroordeeld wordt door de rechter. Hoe houdt u criminelen buiten de deur?

bedrijfspand met oprit, hek en kanteldeur met pallets
Nieuws
Datum: 27-06-2022

Wanneer u een pand verhuurt waar illegale activiteiten plaatsvinden, bent u als verhuurder strafbaar, tenzij u overtuigend kunt aantonen dat u van niets wist. Dat is lastig als u zich onvoldoende aan uw zorgplicht heeft gehouden. Die zorgplicht houdt in dat u de bedoelingen en identiteit van de huurder controleert en dat u tijdens de verhuur uw pand regelmatig inspecteert.

Controle vooraf

Hoe controleert u de bedoelingen en de identiteit van uw potentiële huurder? Spreek vooraf meerdere keren met hem af, ga in gesprek over zijn bedoelingen en laat hem uitgebreid vertellen over zijn bedrijf. Check bovendien het bedrijf bij de KvK en controleer of de huurder namens dat bedrijf een huurovereenkomst mag aangaan. Vraag verder om een Verklaring omtrent gedrag (VOG) en laat hem zijn originele identiteitsbewijs tonen, geen kopie.

Afspraken vastleggen

U staat juridisch sterker als u afspraken goed vastlegt in een huurovereenkomst. Bijvoorbeeld over het sleutelbeheer en over het gebruik van het pand. U verbiedt criminele activiteiten expliciet en eist dat veiligheidsinstructies worden opgevolgd. Ook legt u vast dat het verboden is het gebouw en de installaties te verbouwen of aan te passen en om het pand onder te verhuren. De huurder moet bovendien zelf een energiecontract afsluiten en u daar een kopie van geven. Bij de sleuteloverdracht tekent u beiden een opleveringsrapport en noteert u de meterstanden. Vraag altijd om een borgsom van 1 tot 3 maanden en accepteer nooit contante betalingen.

Regelmatige inspectie

Spreek daarnaast af dat u het pand af en toe komt inspecteren. Ziet u bedrijfsuitingen zoals een bord met de bedrijfsnaam, logo’s, vlaggen of bedrijfsauto’s? Of ontbreken die juist? Passen de goederen die u op het terrein ziet staan bij het type bedrijf? En wat voor afval zit er in de containers? Zijn er misschien extreem veel camera’s geplaatst of staan er (nieuwe) ontluchtingskanalen op het dak? Dit kan allemaal duiden op hennepteelt of op de productie van synthetische drugs. Kijk ook binnen goed rond. Als u niet naar binnen kunt omdat er extra sloten zijn geplaatst, is dat verdacht. Ook als de inventaris niet overeenkomt met het type bedrijf. Of als u bepaalde ruimtes niet in mag.

Schade is niet te claimen

Illegale praktijken en strafrechtelijke vervolging wilt u als verhuurder uiteraard voorkomen. Maar er is nog een risico. Uw verhuurde pand kan door criminelen behoorlijk beschadigd worden, vooral als er drugs geproduceerd worden. Ook is de kans op brand dan veel groter. Belangrijk om te weten: u kunt schade veroorzaakt door criminele activiteiten bij geen enkele verzekeraar claimen. Sterker nog: u kunt op een zwarte lijst terechtkomen. Dan kunt u geen andere verzekeringen meer afsluiten of alleen tegen een hoge premie.

Verzeker u goed

Staat uw bedrijfsgebouw leeg of gaat u het verhuren? Dan verandert het risico op schade. Meld leegstand of verhuur daarom altijd bij de verzekeraar. En vraag ons hoe u uw pand het best verzekert als u het verhuurt. Wij bespreken dan meteen wat een rechtsbijstandverzekering voor u als verhuurder kan betekenen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag