Aantal hypotheekaanvragen gelijk ten opzichte van vorig kwartaal

Het aantal hypotheken dat in het derde kwartaal van 2023 is aangevraagd, ligt op hetzelfde niveau als in de drie maanden ervoor. Dat is opmerkelijk, omdat het derde kwartaal normaal gesproken een rustigere tijd is.

Sleutels op tafel woonhuis
Nieuws
Datum: 06-10-2023

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is er nog wel een daling van bijna 10% zichtbaar. Vooral het aantal hypotheken dat is bij- of overgesloten, daalde. Eén en ander blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Aankoophypotheek
Maar het aantal hypotheken dat is gebruikt voor de aankoop van een huis is juist ongeveer gelijk aan dat van het derde kwartaal van 2022. Volgens HDN kan dat erop wijzen dat de markt voor koophuizen weer aantrekt.

Gemiddelde bedragen
Ook steeg het gemiddelde hypotheekbedrag van € 332.800 in het derde kwartaal van 2022 naar € 337.793 in dezelfde periode van dit jaar. Met name voor het aankopen van een woning is meer geld geleend, hypotheken die voor een andere reden zijn afgesloten vielen juist iets lager uit. Ten opzichte van het vorige kwartaal stegen alle hypotheekbedragen.

Hogere huizenprijs
Dat laatste zou betekenen dat de prijzen van huizen opnieuw iets omhoog zijn gegaan. Cijfers van makelaarsvereniging NVM bevestigen dat. In de laatste drie maanden zijn huizen volgens de NVM gemiddeld 1,7% duurder geworden. Het is het tweede kwartaal op rij dat huizen weer iets in prijs stijgen.

Hypotheekvragen? Stel ze gerust!
Heeft u vragen naar aanleiding van dit bericht? Wilt u binnenkort een huis kopen of een lopende hypotheek aanpassen? Neem dan eerst even contact met ons op. Als uw vertrouwde hypotheekadviseur staan we u graag ter zijde.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag